English Magyarul

obiective în Ieud | obiective în Maramures


O
ferta turistică
Vizitarea cunoscutelor obiective precum Cimitirul Vesel, Mănăstirea Bârsana si bisericile din lemn patrimoniu UNESCO, excursiile cu Mocănita pe sălbatica vale a Vaserului, participarea la sărbătorile religioase si festivaluri, cunoasterea satului arhaic maramuresean cu mestesugurile, artizanatul, dar si cu savuroasele mâncăruri locale si cunoscuta pălincă oferită cu orice ocazie de oamenii primitori ai Maramuresului, toate acestea fac ca zilele petrecute la Casa Dăncus să devină un sejur de neuitat pentru oricine.


Obiecive în Ieud


Biserica Nasterea Maicii Domnului (8 septembrie) - 1364
q
Biserica din Deal Ieud Biserica din Deal ieud
q
- numită si Biserica din Deal, momument istoric pe lista UNESCO. În podul bisericii s-a păstrat "Zbornicul de la Ieud", datat 1391-1392, după unii cercetători cea mai veche pravilă în limba română. Pictura bisericii este în stil bizantin primitiv si dateaza din 1782, realizată de către pictorul maramuresean Alexandru Panehalschi. Scara are vechimea bisericii si este făcută dintr-o singură bucată de lemn. Accesul către biserică se face pe "Calea Crucii", cărare de-a lungul căreia este rememorat "Traseul Golgotei" parcurs de catre ISUS, prin 14 icoane care reprezintă imagini de la "Judecată" până la "Răstignire".Biserica Nasterea Maicii Domnului (8 septembrie) - 1718
q
Biserica din Ses Ieud Biserica din Ses Ieud
q
- numită si Biserica din Ses, supranumită Catedrala din lemn, datorită dimensiunilor sale impunătoare, construită în stil gotic maramuresean si pictată în 1841. În curte se află o clopotnită din lemn din sec. XVIII si o troită realizată de cunoscutul artist Traian Biltiu Dăncus

În Ieud se mai găsesc două biserici noi din lemn (în cătunul Plopsor), o mănăstire din lemn (cu turnul bisericii de 58 metri înăltime), situată la 3 km est de centru, si o impresionantă biserică din piatră (în 1978, când a fost construită, era cea mai mare de pe Valea Izei).
q
Biserică în Plopsor Biserica din piatră Ieud


Muzeul particular Ples
q
Cu fuiorul ... Muzeul Ples - interior
q
-
gospodărie tărănească cu unelte si obiecte vechi, inclusiv un război de tesut la care gazda tese covoare si stergare, unelte pentru prelucrarea cânepei (folosite si acum), costume populare etc. Există suveniruri (artizanat) expuse spre vânzare, precum si vederi.

Fierăria cu foale - veche de peste 150 de ani, în perfectă stare de functionare

Piua, moara si vâltoarea lui Câlciu - nr 1206
q
Moara lui Câlciu Vâltoarea lui Câlciu
q
- piua este locul unde cerga din lână de oaie se prelucrează după ce este tesută . Aici fiecare cergă tesută în război este prelucrată pentru îngrosare si înălbire în instalatia lui Câlciu timp de 12 ore, o instalatie arhaică ce foloseste forta apei.Tot aici de peste 40 de ani cursul pârâului este folosit pentru antrenarea unui dinam ce produce curent electric pentru antrenarea unei roti de moară. În vâltoare se spală tesăturile mari din lână.

Mesterul "Herenta"
q
Mesterul Herenta Poartă din lemn
q
- Gavrilă Hotico - unul dintre cei mai cunoscuti mesteri din Maramures. Constructor de biserici (peste 100 construite, renovate sau mutate), porti, troite (multe dintre ele se află la mii de kilometri distantă, în America, în Brazilia etc). În 1999 a ridicat în câteva zile o biserică din lemn în fata Capitoliului american, la Smithsonian Folk Festival, unde a si ocupat locul 1.


Cimitirul evreiesc
q
Cimitirul evreiesc Cimitirul evreiesc

Codicele de la Ieud - manifestare culturală de interes national, organizată îin a doua decadă a lunii iulie, prin care se militează pentru atestarea primei scrieri în limba română.

Fiii satului - sărbătoarea Ieudului, diverse manifestări culturale, concerte populare, pop si rock. Se desfăsoară în luna august.
q
Fiii Satului Fiii Satului
Obiective
în Maramures


Cimitirul Vesel
q
Cimitirul Vesel Cimitirul Vesel
q
- crucile viu colorate, picturile naive reprezentând scene din viata persoanelor înhumate, obiectiv unic în lume, unul dintre cele mai vizitate obiective din România.

Mănăstirea Peri Săpânta
q
Mănăstirea Peri Mănăstirea Peri
q
- situată într-o frumoasă pădure, are cea mai înaltă biserică de lemn din lume, 78 metri.

Mănăstirea Bârsana
q
Mănăstirea Bârsana Mănăstirea Bârsana
q
- complex arhitectural ridicat în anii 90 într-un decor natural fabulos, biserica din lemn fiind una dintre cele mai înalte din lume.

Mocănita
q

Mocănita Mocănita

q
- sălbatica vale a Vaserului este străbătută pe o distantă de cca 60 km de trenuletul forestier cu locomotivă pe aburi, trenulet folosit deopotrivă si de turisti.

UNESCO - Biserica din lemn Cuvioasa Paraschiva - 1604 - Poienile Izei
q
Biserica Poienile Izei Biserica Poienile Izei
q

- altarul are patru laturi ca în vechime, lucru rar întâlnit la alte biserici. Asa cum spune inscriptia din naos, "Sfânta Biserică s-au început a se zugrăvi în anul 1794, în zilele preaînaltului împărat Francisc." Pictura impresionează prin tematica si abordarea originală a iconografiei traditionale, cu scene mari, într-un registru cromatic armonios.

UNESCO - Biserica din lemn Intrarea Maicii Domnului în Biserică - 1720 - Bârsana
q
Biserica Bârsana Biserica Bârsana
q
- la 1806 biserica a fost strămutata, fiind coborâtă în sat din locul în care a fost construită. Pictura este una remarcabilă, extrem de valoroasă, croită după rigorile artei baroce.

UNESCO - Biserica din lemn Cuvioasa Paraschiva - 1770 - Desesti
q
1Biserica Desesti Biserica Desesti
q
- nota de originalitate e dată de bârnele de la partea superioară ce sustin sarpanta acoperisului, prelungite si sculptate în scară, conferind ansamblului o siluetă deosebită. Pictura, foarte frumoasă, datează de la 1780, accentuând nota generală de simplitate.

UNESCO - Biserica din lemn Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril - 1767 - Surdesti
q
Biserica Surdesti Biserica Surdesti
q
- turnul de 54 m înăltime se ridică măret, înconjurat de alte 4 mici turnulete. Cu cei 72 m ai săi, biserica este una dintre cele mai înalte din lume. Nota particulară a ansamblului e dată de pridvor, cu două rânduri de arcade suprapuse, cu deschideri diferite, identice ca formă si decoratii.

UNESCO - Biserica din lemn Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril - 1796 - Plopis
q
Biserica Plopis Biserica Surdesti
q
- clădirea bisericii e mică, însă dovedeste un deosebit simt al proportiilor, fiind poate cea mai unitară si mai bine echilibrată biserică de lemn a Maramuresului. Sinteză vie, reunind totodată elemente ale bisericii de tip nord-transilvănean si maramuresean, bisericuta din Plopis impresionează mai ales prin zveltetea siluetei si armonia volumelor.

UNESCO - Biserica din lemn Sf. Nicolae - 1643 - Budesti Josani
q
Biserica Budesti Biserica Budesti
q
- biserica e construită din bârne groase asezate pe un soclu din piatră de râu. În interiorul bisericii se păstrează cămasa de zale si coiful lui Pintea, despre care traditia spune ca el însusi le-ar fi adus aici.
Pictura e una în culori deschise, calde, luminoase si bine armonizate. A fost realizată în jurul anului 1762 de Alexandru Ponehalschi, unul dintre cei mai activi pictori maramureseni.

Sighetu Marmatiei
q
Curtea Veche Memorialul Durerii
q

-orasul este vechea capitală a Maramuresului Istoric, consemnat în documente în anul 1326. Există aici monumente de arhitectură (centrul vechi este bine conservat), un muzeu de etnografie si un muzeu al satului în aer liber, un muzeu al rezistentei anticomuniste (Memorialul Durerii) si alte numeroase atractii.

Săcel
q
1Cuptorul Ucenicul
q
- centrul de ceramică se află într-o gospodărie tărănească, fiind ultimul păstrat în Tara Maramuresului Ceramica de Săcel este de factură dacică prin estetică, iar arderea se face într-un cuptor de tip roman. Se pot cumpăra suveniruri.

Tânjaua de pe Mara - Hotenii
q
Tânjaua de pe Mara Tânjaua de pe Mara
q

- luna mai - străvechi ritual, bogat si viu colorat, de celebrare a primului om iesit la arat. Numele obiceiului vine de la "tânja", protapul folosit pentru a prinde vitele la plug. Se bucură de o largă participare a turistilor din tară si străinătatefiind în topul manifestărilor folclorice din Maramures.

Festivalul Datinilor de Iarnă - Sighetu Marmatiei
q
Festivalul Datinilor de Iarnă Festivalul Datinilor de Iarnă
q
- decembrie (între Crăciun si Anul Nou) - mare festival al obiceiurilor de iarnă, cu participarea a numeroase formatii si ansambluri din Maramures, Suceava, Bistrita etc. Spectaculos si pentru parada măstilor traditionale.

Borsa
q
Borsa - pe munte Cascada Cailor
q
- statiune montană cunoscută pentru aerul curat si ozonat, pârtiile de ski dotale cu transpot pe cablu si nocturnă, rezervatiile si parcurile naturale.

Cavnic
q
Ski la Cavnic - La Icoană Cu snowmobilul la Cavnic
q
- statiune montană cu 8 km de pârtii de ski, dotate cu transport pe cablu (unele cu nocturnă)